
Sivas’ta Madımak Sezonu Başladı: Kadınlar Doğadan Sofraya Emeğiyle Taşıyor
SİVAS’ta baharın gelmesiyle birlikte doğada kendiliğinden yetişen ve büyük tüketici kitlesine hitap eden madımak otu, pazarlardaki yerini aldı
SİVAS’ta baharın gelmesiyle birlikte doğada kendiliğinden yetişen ve büyük tüketici kitlesine hitap eden madımak otu, pazarlardaki yerini aldı. Özellikle kadınlar tarafından toplanan ve kent merkezindeki ‘Üretici Köylü Pazarı’nda satışa sunulan madımak, bu yıl kilosu 100-150 TL arasında alıcı buluyor.
Doğal, Katkısız ve Şifa Deposu
Nisan-haziran aylarında doğada kendiliğinden yetişen madımak otu, antioksidan özelliğiyle biliniyor. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelmesi, kan şekerini dengelemesi, damar sertliğini önlemesi ve kanser riskini azaltması gibi faydaları ile dikkat çeken madımak; çorbası, kavurması, böreği, gözlemesi ve hatta çayı ile sofraları süslüyor.
Kadınların Emeğiyle Ekonomiye Katkı
Bahar aylarında özellikle köylerde yaşayan kadınlar için önemli bir gelir kaynağı olan madımak, saatler süren zahmetli bir toplama süreciyle pazara taşınıyor. Kadınlar, doğadan tek tek topladıkları bu şifalı otu kent merkezinde hem taze hem de kurutulmuş halde satışa sunuyor.
Beypınar köyünde yalnız yaşayan 78 yaşındaki Esengül Şaşkın, “Köy yerinde oturuyorum ve madımak topluyorum. Ne yapalım, geçim davası. Günde 4-5 kilo topluyorum. Çok sağlıklı ve güzel yemeği oluyor” sözleriyle emeğini anlattı.
Bu Yıl Bereketli Sezon
Hıdırnalı köyünden gelen 55 yaşındaki Mevlide Toprak ise, “Madımağı toplamak çok zor ama bu sene doğada çok fazla var. Şeker ve bağırsak hastalıklarına iyi geliyor. Doğal, katkısız bir yiyecek” diyerek ürünün hem zorluğuna hem de faydasına dikkat çekti.
Kızılcaköy’den pazara gelen 65 yaşındaki Safiye Töker ise, “Bir günde 2 torba topluyorum. Çok zahmetli, tek tek topluyoruz. Evelik, yemlik, ısırgan otu, gelin parmağı gibi doğal bitkileri de getirip satıyoruz” ifadelerini kullandı.
Sivas’ta Madımak Hem Sofraları Hem Ekonomiyi Şenlendiriyor
Lezzetiyle türkülere konu olan madımak, doğal yapısı, şifa dolu özellikleri ve kadın emeğiyle hem Sivas mutfağını zenginleştiriyor hem de köy ekonomisine canlılık kazandırıyor.