Sağlık

mRNA Aşısı KKKA’ya Karşı Koruma Sağlayabilir

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, yaz aylarında artış gösteren ve ölümcül sonuçlar doğurabilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, yaz aylarında artış gösteren ve ölümcül sonuçlar doğurabilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Çetin, klasik yöntemlerle geliştirilen ilk aşıların yetersiz kaldığını ancak mRNA teknolojisiyle geliştirilen yeni aşıların yüksek etki gösterdiğini ifade etti.

KKKA Vaka Sayıları Artışta

Havaların ısınmasıyla birlikte, özellikle Sivas, Yozgat, Tokat, Amasya, Giresun, Erzincan ve Gümüşhane gibi Orta ve Doğu Anadolu illerinde kene kaynaklı KKKA vakalarında artış yaşanıyor. Prof. Dr. Çetin, nisan ayı itibarıyla kene ısırmalarının yeniden görülmeye başladığını belirterek, Mayıs ve yaz aylarında vakaların daha da artabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Çetin, vatandaşların kırsalda ve doğa alanlarında dikkatli davranmaları gerektiğini belirterek şunları söyledi:

Özellikle piknik alanlarında veya otluk bölgelerde bulunurken, pantolon paçalarının çorap içine sokulması ve açık renkli kıyafetlerin tercih edilmesi büyük önem taşıyor. Araştırmalar, kenelerin %60-70 oranında pantolon paçalarından vücuda girdiğini gösteriyor.”

Orta Doğu ve Balkanlar’da da Yayılıyor

Prof. Dr. İlhan Çetin, sadece Türkiye’de değil; İran, Irak, Azerbaycan, bazı Afrika ülkeleri ve Balkanlar gibi bölgelerde de kene kaynaklı kanamalı ateş vakalarının arttığını ifade etti. Bu durumun özellikle göçmen kuşlar aracılığıyla kenelerin yayılması ile bağlantılı olduğunu söyledi.

mRNA Aşıları Umut Veriyor

KKKA hastalığına karşı geliştirilen ilk klasik aşıların etkisinin sınırlı kaldığını ifade eden Prof. Dr. Çetin, şunları kaydetti:

Şu anda yürütülen aşı çalışmaları, mRNA teknolojisi ile geliştiriliyor. Bu teknoloji sayesinde etkisinin oldukça yüksek olduğunu gözlemliyoruz. İnsanlar üzerinde yürütülecek ikinci ve üçüncü faz çalışmalarda olumlu sonuç alınırsa, KKKA aşısı önümüzdeki yıllarda kullanılabilir hale gelebilir.

Antiviral İlaç Araştırmaları da Sürüyor

Prof. Dr. Çetin, KKKA hastalığına özel etkili bir antiviral ilaç geliştirilmesi için de uluslararası düzeyde çalışmalar yürütüldüğünü açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) öncülüğünde oluşturulan konsorsiyumlarda Türkiye’den, hatta Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden öğretim üyeleri de görev alıyor.

Kene ve KKKA Hastalığına Karşı Alınabilecek Önlemler:

  • Otluk ve çalılık alanlarda bulunurken uzun kıyafetler tercih edilmeli.

  • Pantolon paçaları çorap içine sokulmalı.

  • Açık renkli kıyafetler sayesinde keneler daha kolay fark edilir.

  • Vücut düzenli olarak kene varlığı açısından kontrol edilmeli.

  • Kene tespit edilirse en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu