
Zara’daki Maden Faciası Göz Göre Göre Gelmiş: “Bu Bir Kaza Değil, Cinayet!”
CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, faciaya ilişkin yaptığı açıklamada, olayın bir “kaza” değil, ihmaller zincirinin sonucu olan cinayet olduğunu belirterek konuyu TBMM gündemine taşıdı
Sivas’ın Zara ilçesine bağlı Kardere Köyü Yanık Mezrası’nda bulunan kömür madeninde meydana gelen ve 1 yabancı uyruklu işçinin yaşamını yitirdiği, 2 işçinin yaralandığı patlama ile ilgili çarpıcı detaylar gün yüzüne çıktı. CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, faciaya ilişkin yaptığı açıklamada, olayın bir “kaza” değil, ihmaller zincirinin sonucu olan cinayet olduğunu belirterek konuyu TBMM gündemine taşıdı.
Faaliyet Durdurulmuştu Ama Çalışmalar Devam Etti
Facianın yaşandığı maden ocağının, 2023 yılı Eylül ayında yetkili mercilerce “daimi nezaretçi ataması yapılmaması” ve “Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası Poliçesi bulunmaması” nedeniyle durdurulduğu öğrenildi. Ancak tüm bu durdurma kararlarına rağmen, Hemgrup Madencilik tarafından işletilen madenin kaçak şekilde faaliyetine devam ettiği ortaya çıktı. Jandarma ekipleri tarafından durdurma kararı firmaya tebliğ edilmesine rağmen üretimin sürdürüldüğü bildirildi.
Kaçak Göçmen İşçiler ve Sahte Bildirim İddiası
Maden sahasında çalışan sayısının eksik bildirildiği, resmi kayıtlara yalnızca 2 işçi işlendiği, buna karşılık sahada önemli sayıda yabancı uyruklu kaçak işçinin çalıştırıldığı iddia edildi. Söz konusu iddiaların daha önce de ilgili kurumlara iletildiği ancak gerekli önlemlerin alınmadığı öne sürüldü.
ÇED Dosyası “Kopyala Yapıştır” ile Hazırlanmış
Facianın yaşandığı maden için, 2024 Haziran ayında yapılan 2 milyon 240 bin tonluk kapasite artışı başvurusuna Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilmişti. Ancak bu başvuruda sunulan ÇED dosyasının, Van Erciş’teki farklı bir madenin bilgileri kopyalanarak hazırlandığı ve gerçeği yansıtmadığı** ortaya çıktı.
CHP’li Karasu: “Bu Felakete Göz Yumuldu”
Patlamaya ilişkin açıklamalarda bulunan CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, “Bu bir iş kazası değil, ihmaller zincirinin son halkasıdır. Bu bir cinayettir” ifadelerini kullandı. Karasu, kapasite artışının hem bilimsel gerçeklere aykırı, hem de bölge halkı ve STK’ların uyarılarına rağmen onaylandığını vurgulayarak şunları söyledi:
“Yetkililer yıllardır göz göre göre gelen bu faciaya gözlerini kapattılar. Denetimsizlik, kaçak işçilik, sahte belgeler ve bilim dışı kararlar birleşti, bir can daha yitirdik. Bu işin peşini bırakmayacağız.”
Karasu: Meclis’e Taşıdık, Sorumlular Yargılanmalı
Karasu, olayın tüm boyutlarıyla araştırılması için hem Çevre Bakanlığı’na hem de Çalışma Bakanlığı’na soru önergeleri verdiğini açıkladı. Bölgede maden faaliyetlerinin içme suyu, tarım arazileri, hayvancılık ve insan sağlığına ciddi zararlar verdiğini ifade eden Karasu, sorumluların ivedilikle cezalandırılması gerektiğini söyledi.



