GenelGündem

Üreticinin Girdi Maliyetleri Acilen Düşürülmeli

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Kılınç, Sivas Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Gürün Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Aktepe, Şarkışla Ziraat Odası Başkanı Azimet Topçu ile birlikte Şarkışla Canlı Hayvan Pazarını gezerek üreticilerle bir araya geldi.
Şarkışla Canlı Hayvan Pazarında üreticilerle bir süre sohbet eden Kılınç üreticilerin sorunlarına kulak vererek talep ve isteklerini dinledi. Yaptığı imcelemenin ardından açıklamalarda bulunan Kılınç, piyasada yaşanan gelişmeleri yerinde takip edebilmek için Şarkışla’ya geldiğini söyledi.
Şarkışla Canlı Hayvan Pazarında üreticilerden pek çok konuda şikayet aldıklarını belirten Kılınç, özellikle girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle hayvancılıkta ciddi sorunlar yaşandığına dikkat çekti. Girdi maliyetlerinin düşmemesi halinde gelecek yıllarda yaşanan sıkıntıların giderek katlanacağına vurgu yapan Kılınç, “Piyasada neler yaşanıyor, üreticimizin, çiftçimizin durumu nedir? Pazarda neler satılıyor, fiyatlar nedir? Araştırma için bugün hayvan pazarına geldik. Görmüş olduğumuz durum gerçekten içler acısı. Biz burada besilik hayvanın daha çok olacağını beklerken baktık ki damızlık hayvanlar daha çok piyasaya getirilmiş ve satışı bekleniyor. Yem girdi maliyetlerinin yüksek oluşundan dolayı vatandaşımız artık elindeki damızlık hayvanları da satmaya başlamış. Ana olmayınca dana olmaz sözüyle anlaşılıyor ki ülkemizde bu şartlarda girdi maliyetleri karşısında çiftçimizin üretim yapması gerçekten mümkün değil. Çiftçimiz kendi arazisinde yemini üretmiyorsa yani yapamayacağı için elindeki hayvanı çıkarmaya başladı. Ve bunda da çiftçimize hak veriyoruz. Babanızın bakkal dükkânı olsa çalıştırır mısınız her yıl zararla? Bu yıl da yem fiyatlarının aşırı yükselmesiyle denetimsizliğin getirmiş olduğu bu farklılık üreticimize gerçekten eksi olarak yansımaktadır.
Devlet desteği olmadan üreticinin ilerlemesinin bir hayli zor olduğunu belirten Kılınç, damızlık hayvanların satışının yapılmasının ithalata neden olacağını kaydetti. Yetkililere seslenen Kılınç, “Üreticimizin durumu tarımda olduğu gibi hayvancılıkta da devlet desteği olmadan bu yem girdi maliyetleri düşürülmeden sürdürülebildiğinin olmadığını bugün Şarkışla hayvan pazarında izlemiş olduk. Gerçekten içler acısı. Yüzde 80 yüzde 90 damızlık hayvan satışı yapılıyor. Buna bir an önce çare bulunması lazım. Eğer bu şekilde devam ederse damızlık hayvanlar kesime gidecek ve ülkemizdeki hayvancılıkta bitme noktasına doğru gidecek. Ve ithalata yöneleceğiz. İthalatta da hiç kimse kazanmayacak hem üreticimiz kaybedecek hem devletimiz zarara uğrayacak. Bunun için tedbir alınmasını yetkililerden rica ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Sivas Haber

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu