Sivas’ın Ulaş ilçesinde bulunan Ulaş Gölü, bu yıl bahar mevsiminde beklenen göçmen kuşları ağırlayamadı. Nisan ayında kar yağışı ve eksi 17 derecelere kadar düşen hava sıcaklıkları nedeniyle başta flamingolar olmak üzere birçok göçmen kuş türü bölgeye gelmedi.
2016 yılında ‘Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan’ olarak ilan edilen Ulaş Gölü, her yıl nesli tehlike altında olan elmabaş patka, sakarmeke, yeşilbaş ördek, angut, uzunbacak ve flamingo gibi kuş türlerine ev sahipliği yapıyor. Ancak bu yıl, iklim şartlarındaki anormallikler nedeniyle gölün göçmen ziyaretçileri gecikti. Gölün şu anki tek misafiri ise karabataklar.

Kış dönemindeki yağışların ardından gölün su seviyesi normale dönse de, geciken bahar sıcaklıkları ve dengesiz iklim koşulları, göçmen kuşların göç rotalarını etkiledi. İlçede yaşayan Gökhan Güneş, “Gölün su seviyesi geçen yıllara göre daha iyi. Ancak iklim değişikliği, göçmen kuşları da ciddi şekilde etkiliyor. Her yıl bu zamanlarda burada olmaları gereken flamingolar hâlâ gelmedi” dedi.

Güneş, açıklamasının devamında şunları söyledi:
“Normalde bu dönemlerde Ulaş Gölü’nde çok sayıda kuş olurdu. Şu an ise sadece karabatakları görüyoruz. Flamingo, elmabaş ve kılkuyruk gibi türlerin yokluğu, hem biyolojik çeşitlilik hem de ekoturizm açısından olumsuz bir durum. Umudumuz hâlâ var, gelişlerini heyecanla bekliyoruz.”

GENEL
25 Ekim 2026GENEL
25 Ekim 2026GENEL
25 Ekim 2026GENEL
25 Ekim 2026
1
Mustafa Eken Yıldızeli’nde Oda Üyeleriyle Buluştu
2
Şarkışla OSB Neden Kaderine Terk Edildi? Fabrikalar Bir Bir Kapanıyor!
3
Sivas Barosu’nun Yeni Başkanı Hakan Özdemir Oldu! İşte Seçim Sonuçları
4
Bekir Gemici, BEM-BİR-SEN Sivas Şube Başkanlığına Seçildi
5
Sivas Belediyesi’nden Kuvvetli Sağanak Uyarısı: Sel ve Su Baskını Riskine Dikkat!