SiyasetYerel Haberler

Ulaş Karasu: “Sivas Teşvik Konusunda mağdur ve unutulmuş”

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu TBMM’de yaptığı konuşmada “Sivas’ın istihdamda, ekonomide, üretimde hak ettiği noktaya gelmesini isteyen, Sivas’ın teşvik kararlarında haksızlığa uğradığını düşünen tüm

milletvekillerimizden önerimize destek vermesini talep ediyor” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, TBMM Genel Kurulu’nda, Sivas’ın Teşvik Bölgesi’nde yaşadığı haksızlığın giderilmesine ilişkin konuşma yaptı.


Milletvekili Ulaş Karasu, sözlerine “Ülkemizin kurucusu, kurucu Genel Başkanımız Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve şükranla anıyorum” diyerek başladı.


Sivas’ın her kesimin ümidini kestiği bir şehir haline dönüştüğünü öne süren Karasu, “Cumhuriyetin temellerinin atıldığı, millî mücadeleye yüz sekiz gün başkentlik yapan, Kuvayi Milliye’nin kalesi Sivas bugün eski günlerini mumla arıyor. On sekiz yıllık AKP döneminde sanayiden tarıma, ekonomiden eğitime kadar her geçen gün geriye giden bir Sivas’la karşı karşıyayız. Esnafından işçisine, köylüsüne kadar; gencinden yaşlısına, erkeğinden kadınına kadar tüm kesimlerin ümitsizleştiği bir Sivas tablosu var” dedi.


Sivas’ın TÜDEMSAŞ ve Sivas Demir Çelik Fabrikası gibi 2 önemli markasının yok edildiğini ifade eden Karasu şunları kaydetti; “Sivas’ın en önemli iki markası on sekiz yıllık iktidarınız döneminde işlevsiz bir hâle getirilmiş durumda. 1939 yılında kurulan ilk yerli otomotiv Devrim motor bloklarının dökümünün yapıldığı, o zamanki ismiyle “Sivas Cer Atölyesi” olarak bilinen Türkiye Demiryolu Makinaları Sanaii AŞ (TÜDEMSAŞ) Sivas için çok önemli bir değer ancak bu iktidar döneminde 3 şirketle birleşerek merkezini Ankara’ya taşıdı ve TÜDEMSAŞ bir genel müdürlük hâline dönüştü. Bununla birlikte üretim kapasitesi, üretim planlaması, her şeyi değişti. Bugün bile Sivas’ta hâlâ TÜDEMSAŞ’ın kente kazandırdığı üretim alışkanlığından dolayı yük vagonu üreten, demiryolu kolunda faaliyet gösteren KOBİ’lerimiz mevcut. Bir diğer önemli marka ise Sivas Demir Çelik Fabrikası ancak o da özelleştirme dalgasına kurban gitti. Yani demir çelik kenti Sivas’ın iki değeri yok ediliyor.”


Sivas’ta 45 işsiz olduğunu ve istihdam sağlanabilmesi için teşvik bölgesi konusunda kararname beklendiğini ifade eden Karasu, “Ülkemizin dört bir yanında olduğu gibi, şu anda Sivaslılar için de en büyük sorun işsizlik. 45 bin hemşehrim ailesini geçindirmek, evine ekmek götürebilmek için iş arıyor, istihdam istiyor ve bunun için de en önemli noktalardan birinin teşvik bölgesi olduğunu biliyor. Fakat Sivas’ta benzer özellikleri barındıran illeri 5’inci teşvik bölgesi veya cazibe merkezi ilan eden, Sivas’ı ise 4’üncü teşvik bölgesinde tutan Cumhurbaşkanı kararı, Sivas’a bu dönemde yatırımın gelmeyeceğini ne yazık ki ilan etmiş durumda” şeklinde konuştu.
Teşvik bölgesi ve cazibe merkezi illerin yer aldığı haritayı TBMM kürsüsünden gösteren Karasu, sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Diğer kentlerin sorun ve taleplerinin de haklılığını elbette biliyorum. Ancak bu iki haritanın ortak noktası, Sivas’ın mağduriyeti ve unutulmuş olmasıdır. Sivaslılar soruyor: “Bizim memleketimize ne zaman yatırım gelecek? Gençler ne zaman iş imkânı bulacak?” İktidar yetkililerinden gelen yanıt şu: “Nuri Demirağ Organize Sanayi Bölgesi bitecek. Cumhurbaşkanı söz verdi, o bölge için teşvik kararı çıkacak.”


Birincisi; biz, Sivas’ta sadece belirli bir bölge için teşvik kararı istemiyoruz, tüm Sivas’ı kapsayacak bir karar istiyoruz. Yurt dışında ve büyük şehirlerdeki Sivaslı yatırımcılar memleketlerine yatırım yapmak için teşvik kararını bekliyor ve bu konuda söz değil, artık icraat bekliyor.
İkinci olarak, teşvikten faydalanacak Nuri Demirağ Organize Sanayi Bölgesi’nde durum ne, bir de ona bakalım. 2018 yılında altyapı ihalesi yapıldı, bu yıl tamamlanması gereken altyapı bitirilemedi. 94 milyon altyapı ödeneğinin sadece 4 milyon lirası gönderildi, geri kalan 90 milyonun akıbetini bilen yok. Bu hızla kaç yılda bitecek veya bitecek mi? Yine, aynı OSB’nin yanına lojistik köy kurulacaktı. Çevre illerde temeli daha sonradan atılan lojistik köyler bitirildi, hizmete girdi. Sivas lojistik köyle ilgili üç beş sefer temel atıldı ancak ödenek olmadığı için orası da şimdi aynı durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan bunun sözünü 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden önce verdi ama aradan geçen bir buçuk yılda görüyoruz ki ortada ne organize sanayi bölgesi ne teşvik bölgesi ne de teşvik kararı var. Yine, Cumhurbaşkanı, kenevir ekimi noktasında Sivas’a söz vermişti ancak aradan geçen zamanda herhangi bir gelişme yaşanmadı. Bu nedenle, Sivas’ın istihdamda, ekonomide, üretimde hak ettiği noktaya gelmesini isteyen, Sivas’ın teşvik kararlarında haksızlığa uğradığını düşünen tüm milletvekillerimizden önerimize destek vermesini talep ediyor.”
İzmir depremine de değinen Karasu, “İzmir’de çok acı bir deprem yaşadık, 115 vatandaşımız hayatını kaybetti. Buradan, bir kez daha, kaybettiklerimize Allah’tan rahmet diliyorum, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Deprem bir gerçek ve bizler bu gerçeğe uygun yaşamak zorundayız ancak şunu da biliyoruz ki başta İstanbul olmak üzere deprem bölgesi içerisinde yer alan büyük şehirler artık kapasitelerinin üzerinde nüfusa sahip ve bunu aşabilmenin tek yolu istihdamı Anadolu’ya kaydırmaktan geçiyor” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu