TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Sivas Kongresi’nin 104. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında geldiği Sivas’ta, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.
Kurtulmuş ve beraberindekiler, Cumhuriyet Meydanı’ndaki törende, saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı’nı okudu.
Törene, Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, AK Parti TBMM Grup Başkanı Abdullah Güler, Sivas milletvekilleri, Garnizon ve 5. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Piyade Albay Cüneyt Mutlu katıldı.
Çelenk sunma töreninin ardından Kurtulmuş ve beraberindekiler, Sivas Kongresi’nin temsili canlandırması için Atatürk ve Kongre Müzesi’ne geçti.
Tarihi binayı gezen Kurtulmuş, salondaki sıraya oturarak Mustafa Kemal Atatürk’ü canlandıran Sivas Devlet Tiyatrosu sanatçısı Abdülsamet Sünbül ve sanatçılar tarafından Sivas Kongresi’nin temsili canlandırılmasını izledi.
Kurtulmuş, daha sonra Atatürk ve Kongre Müzesi bahçesinde devam eden Sivas Kongresi’nin 104. yıl dönümü kutlama programına katıldı.
Sivas’ta, Atatürk ve Kongre Müzesi bahçesinde düzenlenen Sivas Kongresi’nin 104. yıl dönümü programında konuşan Kurtulmuş, Sivas Kongresi’nin aslında 19 Mayıs’la birlikte 1919’da başlayan bağımsızlık yürüyüşünün nihai karar adımı olduğunu söyledi.
“Sivas Kongresi Milli İradenin Güncellenmesini Öğretti”
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş “Sivas Kongresi bağımsızlık yürüyüşünün nihai karar adımıdır. Sivas Kongresi’nde yer alan tüm büyüklerimizi minnet ve şükranla yad ediyoruz. Tarihi bir dönüm noktasındayız. Tarih masal okunur gibi okunmaz; tarih ders almak için, ibret almak için okunan bir milli mirastır. Cumhuriyetimizin ilk asrını geride bıraktığımız bu günlerde ikinci asrına son derece kuvvetli girmek için hazırlıklarımızı yapıyor ve Türkiye’nin ikinci asrına ilişkin hedeflerimizi ortak milli hedeflerden birisi haline getiriyoruz. İşte böylesine önemli bir dönüm noktasında Sivas Kongresi’nden de alacağımız önemli dersler var. Bunlardan birisi milli iradenin hakimiyeti fikrinin güncelleştirilmesidir. Sivas Kongresinde en önemli hususiyet milletimizde var olan bu milli hakimiyet fikrinin yaşatılması kararı ve iradesidir. Bunun ciddi bir şekilde gündeme getirilmesidir. Mandacılığı tarihte kalmış bir mesele olarak değil bugün karşımızda yeni sözlerle yeni üsluplarla yeni unsurlarla ortaya çıkan gayri milli bir durum olarak algılamak durumundayız. ‘Türkiye eksenini kaybetmesin’ demek çağdaş bir mandacılık örneğidir. Sivas Kongresi bize bir şey öğretti ki Türkiye başkasının eksenine bakarak hizaya girmez, Türkiye’nin bir tane ekseni vardır o da kendi milli eksenidir, Türkiye eksenidir” dedi.