Sivas Adliyesinde 2023-2024 adli yıl açılış töreni düzenlendi.
Törene Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uğurlu, Sivas İdare Mahkemesi Başkanı Ali Ersan Tüzüner, Sivas Barosu Başkanı Fatih Sevim, Sivas Cumhuriyet Başsavcı Vekili Taner Güngör, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanları, hâkimler, cumhuriyet savcıları ile avukatlar ve adliye personeli katıldı.
Sivas Adalet Sarayı Şehit Cumhuriyeti Savcısı Mehmet Selim Kiraz Konferans Salonu’nda düzenlenen tören saygı duruşunda bulunulması ve istiklal marşının okunması ile başladı.
Törende konuşan Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uğurlu, yeni adli yılın hayırlı olmasını temenni ederek “2023-2024 yeni adli yılın ülkemize, milletimize ve tüm insanlığa barış, huzur ve mutluluk getirmesini diliyorum” dedi.
30 Ağustos Zafer Bayramını da kutlayan Başsavcı Uğurlu, “Türkiye Cumhuriyetini kuran ve bizlere emanet eden Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşları ile aziz şehitlerimizi şükran ve minnet duyguları ile anıyorum.” dedi.
Yıl içerisinde yaşanan depremler ve sel felaketi nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, milletimize başsağlığı dileyen Başsavcı Uğurlu şöyle konuştu: “Bu yıl, ne yazık ki, hüzün dolu bir yıl olarak karşımıza çıktı. Önce, 11 ilimizi ciddi şekilde etkileyen ve binlerce insanımızın hayatını kaybetmesine yol açan 6 Şubat depremleriyle sarsıldık. Ardından, 15 Mart’ta yaşanan sel felaketiyle acımız daha da derinleşti. Yaşanan tüm bu felaketlerin ardından, el ve gönül birliği içerisinde milletçe hep birlikte yaralarımızı sarmaya çalıştık. Depremin ikinci gününden itibaren yargıya hizmet edenler olarak bizler, adalet hizmetlerinin aksamaması için Sivas Adliyesinde gönüllüler ordusu kurarak yaklaşık 90 kişilik bir ekiple deprem bölgesine yüreğimizi uzattık. Mevsim koşullarının da elverişsiz olduğu bir dönemde, mesai mefhumu gözetmeksizin günlerce hatta haftalarca süren çalışmalar ile depremzedelerimizin yanında olduk. Bu vesileyle bu gönüllüler ordusuna katılan tüm “Serdengeçtilere” bir kez daha teşekkür ediyor, 6 Şubat depreminde ve 15 Mart sel felaketinde hayatını kaybedenler ile geçtiğimiz yıllarda ebediyete uğurladığımız meslektaşlarımızı, alçak terör saldırıları sonucunda hayatlarını kaybeden yargı şehitlerimizi, canları pahasına vatanımızı koruyan ve şehit olan güvenlik güçlerimizi ve vatandaşlarımızı saygı ve rahmet ile anıyorum.
Yargıtay 1. Hukuk Dairesinin 1976 tarihli bir içtihadına değinen Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uğurlu, “Hâkim insana, tabiata, gerçeğe, olağana sırt çevirmeden ve katı kalıplar içinde sıkışıp kalmadan, uyuşmazlığa insan kokusu taşıyan bir çözüm getirmek zorundadır” düsturu ile hareket etmek mecburiyetindeyiz.’ dedi.
Konuşmasının devamında Uğurlu; “Adalet nerede?” diye soran olursa “Hz. Ömer öldü” dememeliyiz, adalet bizim kutup yıldızımız, adalet dinin direği, devletin temeli ve yönetim esasıdır. Hatta adalet, en büyük ideal ve en yüce erdemdir. Kâğıdı vicdan, kalemi akıl, mürekkebi ise yüksek karakter olan adaletin, millet vicdanında daha fazla itibar gördüğü, evrensel değerleriyle vatandaş ile devlet arasındaki güven köprüsünün sağlam ayağı olduğu, bir adli yıl olması temennisiyle adaletin tesisi için fedakârca görev yapan hâkim, cumhuriyet savcısı, avukat meslektaşlarıma ve tüm yargı çalışanlarımıza başarılar ve kolaylıklar diliyorum.” dedi.
Yeni adli yılda ülkemiz ve milletimiz nezdinde adaletin, huzurun ve barışın hüküm sürmesini temenni ederek sözlerine başlayan Sivas İdare Mahkemesi Başkanı Ali Ersan Tüzüner ise “Hukuk devleti; hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığı, devletin tüm unsurlarıyla evrensel hukuk kurallarına tabi olduğu, bireyin ve toplumun hukuki güvenliğinin sağlandığı devlettir. Hukuk devleti ve yargı denetimi insan haklarının güvencesidir. İdarenin her türlü eylem ve işleminin yargı denetimine tabi olduğu hukuk devletinde, kişi hakları ile kamu menfaati arasındaki ince ve nazik denge korunmak zorundadır. Hukuk devletinin teminatlarından biri de idari yargıdır. İdarenin eylem ve işlemlerinin yargısal denetimini yapan idari yargı, idarenin hukuk içinde kalmasını sağlamakla, bireylerin hak ve menfaatini koruyan aynı zamanda kamu hizmetinin gereklerini gözeten bir yargı düzenidir.” dedi.
Adaletin, toplumun en temel değerlerinden biri olduğunu ve bu değeri savunmak, korumak ve daha da ileri taşıma adına bir araya geldiklerini söyleyen Sivas Barosu Başkanı Fatih Sevim; “Bugün açmakta olduğumuz adli yılda avukat camiası olarak sayımız 200 bine dayanmıştır. Hukuk fakültesi ve avukat sayısının değil, eğitim kalitesinin ve avukatlık mesleğinin saygınlığının artacağı bir adli yıl istiyoruz.” dedi. Avukatların şiddete maruz kaldığını da ifade eden Sevim; “Avukatlara yapılan her saldırının demokratik hukuk devletine bir saldırı olduğu unutulmamalıdır.” dedi.
Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz Konferans Salonu’nda düzenlenen törenin ardından Sivas Adalet Sarayı’nın girişinde kokteyl gerçekleştirildi. Kokteylde hâkimler, cumhuriyet savcıları ve avukatlar günün anısına hatıra fotoğrafı çektirdi..