Sivas Olgunlaşma Enstitüsü tarafından yürütülen “Bozkırda Yükselen Tarih: Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası Projesi” kapsamında, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nın eşsiz motifleri tasarlanan eserlere nakşedildi. Sivas Olgunlaşma Enstitüsü, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan 794 yıllık tarihi yapıların motiflerini sanatsal tasarımlarla canlandırdı ve 113 özgün eser oluşturdu.
Proje, Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğretme Genel Müdürlüğü‘nün koordinasyonunda yürütüldü. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifasından tespit edilen motifler, özgün hallerine sadık kalınarak tasarlandı ve bu eserler bir kitapta toplandı. Kitap ve tasarımlar, Sivas Sanayi Mektebi Müzesi’nde düzenlenen bir sergiyle sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Sergiye Vali Yardımcıları Şakir Öner Öztürk ve İhsan Maskar, Millî Eğitim Müdürü Ergüven Aslan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Teoman Karaca, SESOB Başkanı Hakan Demirgil, Sivas Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Odası Başkanı Mehmet Akgül, Şube Müdürü Süleyman Bekdaş ve çok sayıda sanatsever katıldı.
Sivas Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Aysel Şenlen, açılış programında yaptığı konuşmada “Bozkırda Yükselen Tarih: Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası Projesi” ve proje kapsamındaki çalışmalar hakkında bilgi verdi. Daha sonra Vali Yardımcıları Şakir Öner Öztürk, İhsan Maskar ve Millî Eğitim Müdürü Ergüven Aslan, protokol üyeleriyle birlikte açılış kurdelesini kesti. Ardından projenin hazırladığı kitabın tanıtımı yapıldı. Protokol üyeleri sergiyi gezip eserler hakkında bilgi aldı.
Sergide, naht sanatıyla yapılan tablolar, kemik malzemeden üretilen takılar, alçı rölyefler ve sgrafitto seramikle tasarlanan çalışmalar gibi 113 eser yer alıyor. Bu eserler, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nın eşsiz motiflerini modern bir yaklaşımla sanatseverlerle buluşturmayı hedefliyor.