GenelGündem

ATIKLARIN YÜZDE 75’İNİ GERİ DÖNÜŞTÜRMEK MÜMKÜN

Sivas ve Orta Anadolu Yemek Sanayicileri Derneği Başkanı Serdar Dağlar, israfın önlenmesi ve kaynakların daha verimli kullanılması nedeniyle “Sıfır Atık” projesinin önemli olduğunu söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca başlatılan Sıfır Atık Projesiyle atıklar geri dönüşüme kazandırılıyor. Bu kapsamda Sivas Belediyesi ile Sivas ve Orta Anadolu Yemek Sanayicileri Derneği’nin ortak çalışmalarıyla Sivas’ta faaliyet gösteren lokanta, restoran ve yemek şirketlerine geri dönüşüm konteynerleri dağıtımı yapılmıştı.

SOYSADER Başkanı Serdar Dağlar, “Sıfır Atık” projesinin pek çok anlamda kazanımlar sağladığını söyledi. Dağlar, “Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmemesi ciddi kaynak kayıpları neden oluyor. Dünya üzerindeki nüfus ve yaşam standartları artarken tüketimde de kaçınılmaz şekilde bir artış yaşanıyor. Yaşanan bu gelişme doğal kaynakların üzerindeki baskıyı artırarak dünyanın dengesini bozmakta ve sınırlı olan kaynaklar artan ihtiyaçlara yetişememekte. Bu durum göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının önemi daha da ortaya çıkmakta. Bu nedenledir ki son yıllarda tüm dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları yaygınlaşmaktadır” dedi.

MALİYET VE ÇEVRESEL RİSKLER AZALIYOR

Sıfır atık yaklaşımının esas alınması ile pek çok avantajın sağlanacağını kaydeden Dağlar, “Sıfır Atık Projesiyle verimlilik artıyor, temiz ortam kaynaklı olarak performans artıyor, israfın önüne geçildiğinden maliyetler azalıyor, çevresel riskler azalıyor. Bunun yanı sıra çevre koruma bilincinin kurum bünyesinde gelişmesine katkı sağlandığından çalışanlara “duyarlı tüketici” duygusu kazandırılıyor. Öte yandan ulusal ve uluslararası pazarlarda kurumun “Çevreci” sıfatına sahip olması kurumların saygınlığını artırıyor” şeklinde konuştu.

YEMEK ATIKLARI TOPRAĞI YOK EDİYOR

Yemek atıklarının birçok işletme için büyük bir sorun olduğunu vurgulayan Dağlar, “Bu atıkların çöp sahalarına gönderilmesi, birçok çevre sorununa yol açtığı gibi, değerli bir malzeme olan kıymetli toprağın da yok edilmesi anlamına gelir. Oysa yemek atıklarının geri dönüştürülmesiyle hem çevre kirliliğini önlemek hem de toprağa bitkiler için gerekli besin elementlerinin geri vermek mümkündür. Yemek atıklarının yerinde kompostolaştırılması sayesinde, bu atıkların hacimleri % 90 oranında azalır. Bu da çevre açısından çok önemli bir kazançtır. Ayrıca işletmeler yemek atıklarının yerinde kompostolaştırılması sayesinde, karbon ayak izlerinin küçültülmesi, atığın azaltılması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve kompostu yeşil alanlarında kullanabilmeleri gibi birçok kazanım elde ederler” ifadelerini kullandı.

Dağlar, Endüstriyel mutfaklardan çıkan yemek atıklarının büyük miktarlara ulaştığını söyledi. Dağlar, “Bu organik atıkların iyi yönetilmesi ve çevre kirliliğini önleyecek biçimde geri dönüştürülmesi, işletmelerin çevre sorunlarına yaklaşımlarının bir göstergesidir.Bu konuda dünyada birçok işletme, yemek atıklarının hacimlerini azaltmak ve onları yerinde geri dönüştürerek, besin değeri yüksek kompostu toprağa geri vermek, karbon ayak izlerini küçültmek ve sıfır atık hedefine ulaşmak için çaba harcamaktadır” diye konuştu.

Sivas Haber

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu